Responsive image

dr. sc. Josip Jagodar

Predsjednik

znanstvenik, profesor, urednik, lektor

Rodio sam se 15. kolovoza 1991. godine u Slavonskome Brodu. Nakon osnovne škole koju sam pohađao u Slavonskom Kobašu, 2010. godine završio sam jezičnu gimnaziju „Matija Mesić“ u Slavonskome Brodu. Preddiplomski dvopredmetni studij hrvatskog jezika i književnosti i povijesti završio sam 2013. godine, a 2015. sam magistrirao hrvatski jezik i književnost i povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Doktorirao sam kroatologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 2019. godine. Tijekom studija završio sam četiri ljetne škole poljskoga jezika i kulture (Krakov, 2012.; Torunj, 2013.; Rzeszow, 2014. i Varšava, 2015.) te ljetnu školu talijanskog jezika i kulture (Bovec, 2015.).

Akademske godine 2014./2015. bio sam lektor hrvatskog jezika-predavač na Riječkoj kroatističkoj školi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a od 2016. godine radim kao učitelj hrvatskog jezika u OŠ „Dr. Stjepan Ilijašević”, Područna škola u Slavonskom Kobašu. Od veljače 2020. radim kao vanjski asistent na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Dosad sam izdao četiri knjige: „Povijest dobrovoljnog vatrogasnog Slavonski Kobaš” (2012.), „Leksikon slavonske narodne medicine brodskog Posavlja” (u suautorstvu, 2017.), „Lovstvo u Slavonskom Kobašu (2019.) i „Kultura pamćenja Slavonskoga Kobaša u povijesno-jezičnom kontekstu” (u suautorstvu, 2020.)

Aktivan sam član DVD-a Slavonski Kobaš, Kreativne udruge mladih Limes iz Slavonskog Kobaša, počasni predsjednik USK „Idiom” na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci (od 2015.), član Član Županijskog vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Brodsko-posavske županije (od listopada 2018.), predsjednik Županijskog savjeta mladih Brodsko-posavske županije (od srpnja 2018.), zamjenik predsjednika Školskog odbora Srednje škole "Matija Antun Reljković" u Slavonskom Brodu (od kolovoz 2017.), predsjednik Općinskog vijeća općine Oriovac (od lipnja 2017.), član Matice hrvatske, Odjela za povijest (od 2017.), član Savjeta mladih općine Oriovac (od 2016.), član Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti (od 2016. godine).

Pokrenuo sam nekoliko inicijativa i projekata u Kreativnoj udruzi mladih "Limes", među kojima posebno ističem „Uređivanje Markovog trga”, „Učionica na otvorenom za sve”, „Izgradnja školskog vrta”, Tijelovska biciklijada općine Oriovac te mnoge druge.

Fukcije koje sam dosad obnašao u Udruzi: predsjednik Nadzornog odbora (od 2014. do 2015.), predsjednik (od 2015. do 2017.), član Nadzornog odbora (2017.), predsjednik (od 2018. do danas)